Intoleranca na mleko
Intoleranca na hrano je vse pogostejša težava, po zadnjih ocenah se težave z intolerancami pojavljajo že kar pri polovici populacije. Zaradi spremembe pri pripravi ter obdelavi mleka in mlečnih izdelkov pa se zelo pogosto pojavlja predvsem preobčutljivost oziroma intoleranca na mleko.
Kaj sploh pomeni intoleranca na mleko?
Intoleranca pomeni nezmožnost prebavljanja neke snovi v živilu, ta snov pa je lahko beljakovina, sladkor, nek dodatek, ali maščoba.
Če telo tega živila torej ne more presnoviti, se lahko pojavi cel kup neprijetnih težav. Te obsegajo bolečine v trebuhu, prebavne motnje, napihnjenost, drisko ali zaprtje, vetrove, slabost, lahko pa so znaki tudi bolj splošni, recimo glavobol ali kakšni izpuščaji oziroma lišaji po koži.
Kako se odkrije intoleranca na mleko?
Če nas je polovica intolerantnih na nekaj, zakaj je to potem tako težko odkriti?
Ker se simptomi intolerance (sploh v primerjavi z alergijo) pojavijo kasneje. Recimo po 6 urah, lahko pa tudi po dveh dneh. Ker prihaja do tolikšnega zamika v pojavljanju znakov, si zelo težko predstavljamo kaj točno nam povzroča težave, razen, če si vodimo dnevnik kaj vse smo zaužili čez dan.
Da pa je stvar še težja, so znaki intoleranca na mleko potem podobni še alergiji na hrano. Nikakor pa ne smemo zamenjevati alergije in intolerance, saj gre za dve popolnoma različni stvari! Več o sami intoleranci na hrano oziroma razlikah med alergijo in intoleranco, si lahko preberete tudi v našem članku.
Glavna razlika med alergijo in intolearnco je v resnosti in hitrosti odziva. Simptomi alergije na hrano se namreč pojavijo takoj in poleg otekanja sluznic običajno obsegajo še kakšne izpuščaje na koži, lahko nas srbi grlo, začnejo se nam solziti oči – podobno kot pri prehladu. Alergija sama po sebi je tudi precej nevarna stvar, alergenom pa se je potrebno strogo izogibati.
Precej pogosta je recimo alergija na mleko, ki pa se pretežno pojavlja pri dojenčkih. Nato pa jo prebolimo in se praviloma na pojavlja več. Rečemo, da izzveni, saj se telo ščasoma nauči presnoviti mleko.
Če pa težave obsegajo bolj prebavne motnje, se pravi tiščanje v trebuhu, napihnjenost, občutek bolečine pa je nižje od želodca – potem je po vsej verjetnosti intoleranca na mleko kriva za vaše težave.
Najpogostejša živila, ki povzročajo intoleranco, so recimo pšenica,
gluten, oreščki, jajca in pa mleko.
Ste intolerantni na mleko ali na laktozo?
Kaj pa sploh je tisto, kar je mleku in lahko povzroča intoleranco oziroma preobčutljivost? Težave nam lahko povzroča več stvari. Najprej je tukaj mlečni sladkor laktoza, ki povzroča laktozno intoleranco. Ampak pozor! Laktozna intoleranca ni enako intoleranca na mleko!
Laktozna intoleranca
Za razgradnjo mlečnega ladkorja (laktoze) potrebujemo encim laktazo, ki se nahaja v mleku, ali pa ga naše telo proizvede samo. Če tega encima nimamo, smo laktozno intolerantni.
Laktozna intoleranca je redka pri otrocih, zato pa precej pogosta pri odraslih. Za njo je odgovoren gen, ki ga bodisi imamo ali pa ne.
Kako pa odkrijemo laktozno intoleranco? Obstaja genetski test – torej kombinacija genov, pri katerih je verjetnost, da nekoč postanemo preobčutljivi na laktozo in pa dihalni test, pri katerem kot stranski produkt ob nezmožnosti prebavljanja laktoze nastane plin, ki ga v laboratoriju lahko merimo.
K sreči se prehrambna industrija hitro odziva in na trgu že obstaja veliko izdelkov brez laktoze. Tudi maslo je v večini primerov brez laktoze, prav tako nekateri bolj trdi siri. Sir je namreč stranski produkt bakterij, nekatere bakterije pa prav z užitkom pojedo laktozo v mleku.
Laktozne intolerance se ne da pozdravit, lahko se le izogibate laktozi ali pa kupujete izdelke brez nje.
Poleg laktoze pa lahko intoleranco povzročajo tudi mlečne beljakovine, v tem primeru rečemo, da smo intolerantni na mleko.
Intoleranca na mleko
Intoleranca na mleko pa poleg laktoze lahko nastane tudi zaradi beljakovin, ki se nahajajo v mleku in mlečnih izdelkih, kar je v resnici precej pogosteje kot laktozna intoleranca.
V tem primeru gre lahko za prehodno preobčutljivost, ki je nastala kot posledica preobremenitve imunskega sistema. Precej pogosteje se intolerance pojavljajo ob zdravljenju z antibiotiki, ob virozah in v času zmanjšane imunske odpornosti.
Intoleranca na mleko nastane zaradi mlečnih beljakovin
Beljakovin, ki povzročajo intoleranco na mleko, je več – za sirotko ste že verjetno slišali, potem je tu še kazein (veliko ga je recimo v skuti) in pa alfalaktalbumin in beta laktoglobulin.
Za razgradnjo teh beljakovin je namreč nujno potreben encim, da bi telo razgradilo beljakovine na manjše aminokisline. Kot rečeno je mleko včasih vsebovalo več teh encimov, danes pa zaradi načina priprave bolj pogosto povzroča težave.
Če si torej želite pozdravit intoleranco na mleko, bo najbrž treba za nekaj časa na izločitveno dieto.
Najbolj problematična beljakovina je običajno kazein. Kazeina je največ v skuti, pa svežem mleku, sladoledu in svežih sirih. Sam po sebi se tudi dolgo časa presnavlja, zato je mogoče vsaj za začetek brezmlečne diete smiselno pogledat kaj ima največ kazeina in se mu poskusit čisto izognit.
Intolerantni na mleko, kaj pa zdaj?
Nekdo ki ima torej intoleranco na mleko, se mora izogibati mlečnim beljakovinam. Če pa bo kupoval izdelke brez laktoze, svoje težave ne bo rešil in tudi simptomi ne bodo izginili, ker laktozna intoleranca in intoleranca na mleko nista ista stvar.
Še enkrat, pri laktozni intoleranci nas muči mlečni sladkor, pri intoleranci na mleko pa so problematične mlečne beljakovine.
Tudi testiranje ene in druge je različno. Intoleranco na mlečne beljakovine merimo iz krvi, laktozno intoleranco pa se dokazuje z dihalnim testom.
Ker je intoleranca lahko prehodne narave, je najbolje problematična živila za nekaj časa izločiti, da se imunski sitem povrne oziroma okrepi. Protitelesa, ki jih najdemu v krvi in pokažejo stopnjo intolerance, se običajno popolnoma izločijo iz telesa v nekaj mesecih. Ko se problematičnim živilom izogibate pa izzvenijo tudi simptomi oziroma težave, ki jih povzroča intoleranca na mleko.
Če vas zanima ali ste tudi vi intolerantni na mleko, se oglasite v laboratoriju, kjer vam bodo vzeli kri in preverili.
Kako intoleranca na mleko zgleda v praksi in kaj se da narediti, si lahko ogledate tudi na našem You Tube kanalu #mojLaboratorij. Vabljeni k ogledu!